Sommarprovning 2016 Bolmsö

Sommarprovning 2016

Bolmsö

Tredje sommarprovningen på Bolmsö- en ny tradition


Samma plats men lite nytt koncept


Tyvärr hade vi inte vädret med oss, men vad gör det när alla har en positiv grundinställning till våra träffar



Vi var 19 st denna kvällen , ett antal från whiskyklubben, men  brödraparet Bjurka Lars, Leif och var med  tillsammans med våra trogna sommargäster Lars Möllgård och Björn Larsson. Nya sommargäster var Herman Nilsson, Jan Svensson och Magnus Johansson som alla bidrog med glatt humör och överraskande kompetens


Lasse Pihl ställde upp som båtförare eftersom Leif hade fått förhinder, tack lasse och tack Leif Bjurka,Lars Andersson och Björn  för lånet av båt.

Upplägg för kvällen 


Välkomstdrink i Bolmstad Hamn


I hamnen startade vi med att prova en glögg som vunnit pris för bästa starkvinsglögg.


Gustav Vasa beställde hem dyrt vin från södra Europa och på färdvägen till Sverige hände det att vinet blev förstörd av dåliga fat som släppte in luft. Men Gustav, som var ekonomisk, bad kökspersonalen på Vadstena slott att värma vinet tillsammans med kardemumma, ingefära, kanel och muskot. Han namngav blandningen “Lutendrank”, vilket är det vi idag kallar glögg.

Vidare säger historien att Gustav Vasas son, Erik XIV, var så förtjust i Lutendrank att han drack det varje morgon.Lutendrank är en starkvinsglögg som smaksatts med svenska lingon Den har en tydlig doft av skogsbär och glöggkryddor. Lingonen bidrar med en frisk syra som balanseras av vinets elegans. Smaken är frisk och kryddig med inslag av russin


Glöggen presenterades av Dess skapare Roger Svenningsson från ARW (Auld Rare Whisky) , enligt honom Sveriges första oberoende buteljerare.


Joachim, KG och Gute träffade honom på Göteborgsmässan och kom överens om att han skulle hålla en provning på Bolmsö, inte bara av glögg men också Whisky, vilket för alla andra var en hemlighet.


Glöggen fanns att köpa på Bolaget för 133 kr per flaska och förhoppingsvis kommer den igen inför Julen 2016. 

Browhisky i Bollstad Hamn


Som brukligt är så stannar vi vid den fina hamnen i Bollstad, där segelbåtar parkeras och en mellanwhisky avnjutes under ett träd i skydd för regnet.


Årets browhisky var en ny tappning från Dalmore , som släpps under namnet Vintage2004.


Fått mycket god kritik efter sin lansering på bolaget på försommaren och till ett moderat pris runt 430 kr är den ett klipp.


The Dalmore Vintage 2004 (art.nr 501, 429 kr) Whiskyn lagras först på återanvända amerikanska bourbonfat, innan den tas ur och läggs tillbaka på fräschare, noggrant utvalda bourbonfat för sista slutputsen, med effekten att whiskyn får en rejäl kryddboost av den friska eken.


Doften är stor och inbjudande, och vävs samman med smaken som avger toner av honung, kanderade apelsinskal, torkad frukt, kola, vanilj, stenmineraler, citron, mogna päron, papaya, tobak och karamell. De 46 procenten ger whiskyn en fin ryggrad utan att förlora rondören eller frukt och som vanligt har Paterson blendat ihop en whisky som håller klass.



Bilder från Resan


Resan från Bolmstad höll på att börja med ett ofrivilligt dopp för Magnus då han halkade på en blöt brygga, men snabba kamrater fångade honom i luften.


När resan skulle gå vidare från Bollstad tlll sluthamnen Bjurka Brygga valde Magnus fel båt.


Att åka med Björn Larsson i hans fina Yamarin är ett säkert kort, men Joachims trotjänare från slutet på 80-talet den har satt som sin egen tradition att inte klara hela kvällen.,

När Magnus tillsammans med 8 andra skulle puttra under bron stannade motorn och båten började driva in i vassen.


I vassen serverade Daniel en 15-årig springbank direkt från flaskan under tiden hjälp ringdes in. Kändes inte som om personerna i båten var i nöd, det var mycket god stämning.

Vissa försökte sälja sin gamla begagnade motor för överpris till Joachim utan succe.


Yamarinen kom till undsättning och bogsering skedde lugnt och miljövänligt in till bryggan till allas förtjusning.


 

Provning i Bjurkaviken

Roger Svenningsson hade tagit med sig 4 styck olika whisky som provades under stor njutning


Först berättade dock historien bakoim sitt företag och sitt liv, och även många spännande historer om Whisky som han upplevt sedan 1970-talet då han börjande samla på Whisky.


ARW (Auld Rare Whisky) ger ut mindre utgåvor av exklusiv whisky som är noggrant utvalda från bl. a äldre och nerlagda skotska destillerier. Whiskyn buteljeras på designade apoteksflaskor vilket sammanför det Skotska whiskyn med en stilren glasflaska

Träkorken produceras i Tranemo och flaskan av glasmästare Micke Johansson på  Konstglas i Pukeberg.



Kommentarer från provningen   

Provningen startade bra med Aberlour som var mycket kraftfull och kryddig, men när Tormore ( för många ett okänt destilleri) kom i glaset tog den helt överhanden .

En fantastisk whisky som trots sin styrka inte kändes spritig.


Glen Moray var en helt annan whisky, men med fantastisk fyllighet och komplexitet lyfte prvningen till en ytterligare nivå.

Förväntningarna var stora inför den fjärde whiskyn, men den nådde inte upp till den nivå som förväntades utan kändes nästan överlagrad i jämförelse med de andra i provningen.

Skulle ev varit den första whiskyn för att kunna göra sig rättvisa.


Dock spännade att se att priset inte alltid är garanti för bättre Whisky   

Whisky nummer 3 Glen Moray fick högst betyg följt av Whisky nummer 2 och 1 som fick ungefär samma betyg.


IMG_4647
IMG_4651
IMG_4653
IMG_4655
IMG_4656
Roger S
lusthus
test 079
lutendrank